top of page

Unplugged dorpen

Het project "Villages of the Unplugged".

De "Villages of the Unplugged" zijn hutten gemaakt van plantaardige mandenmakerij, created door allen en voor allen.


Het doel is dat de overdracht van gebaren van weleer, kennis van de natuurlijke omgeving milieu en autonomie zijn de rode draad, die elk dorp van de losgekoppelde is gratis, laagdrempelig en altijd uitbreidbaar, dus duurzaam.


Zodra de dorpen zijn gemaakt, zullen we ze met elkaar verbinden door de paden en de rivier en zal er diverse workshops organiseren (muziek, plantaardige kleurstof, “survival course”, theater, enz.).

Iedereen kan er ook spontaan terecht voor een uur, een nacht, meerdere dagen en de hutten kunnen constant  zijnverbeterd, uitgerust, verfraaid,… ze zijn voor iedereen!


De "Unplugged Villages" zijn gebouwd dankzij de samenwerking tussen verschillende Viroinval verenigingen, waaronder:


• Het Viroin Ecomuseum

• De gemeente Viroinval, via de Vrijetijdsreceptie

• Het natuurpark Viroin-Hermeton

• Het bureau voor stedenbouw van het arrondissement Philippeville

• Het museum voor hedendaagse kunst in klein formaat

• Het Viroinval PCS

• Het Viroinval Jeugdcentrum

• Le Relais Verlaine

• Het Chantecler-centrum in Oignies

• De Naturalistische Kringen van België

• En veel Viroinvalois!

Kom een uur, een dag, een weekend met ons meedoen om te leren de techniek van mandenmakerij, om het vervolgens te kunnen verzenden en te profiteren van ce heerlijke tijd samen!

Geboorte van het project

“Onlangs bezig met het Ecomuseum van Viroin, kon ik zien dat de bewoners van het gebied, in het bijzonder de jongeren voelen zich erg ver verwijderd van museale instellingen. Ze zijn geïnteresseerd in hun regio, maar van une bepaalde manier en weet het steeds minder, voel me steeds minder verbonden met deze.


Daarnaast zijn de individualisering, de toename van het wegverkeer, de openbare ruimte die geprivatiseerd wordt waarschijnlijk evenveel redenen om niet meer “buiten samen te leven”.


Sprekend met de jongeren realiseer ik me dat ze daar toch spijt van hebben, ze willen activiteiten, ontdekkingen, ontmoetingen, verrassingen en kennis. Hetzelfde verlangen bestaat in les bewoners van het Rode Kruiscentrum in Oignies.


Bovendien, nog steeds met hen in gesprek, lijkt het mij dat de verbeelding van kinderen en jongeren, les ideeën die ze hebben, vinden soms geen grond om te worden ontwikkeld, geen oor gehoord worden. Ze voelen zich niet altijd welkom, ze verliezen het zelfvertrouwen.


Het gevoel van het collectief verdwijnt, iedereen is permanent verbonden.


De geschiedenis van hun dorp, van hun regio, de overdracht van gebaren zijn hen onbekend omdat never onderwezen. Creativiteit, overlopende fantasie en zonder taboes worden gelukkig aangemoedigd door veel acteurs, maar er zijn er nooit te veel! »


Odile Bayot, animator bij het Viroin Ecomuseum




Vandaar het idee om ontmoetingen buiten aan te moedigen, knowhow over te dragen gepresenteerd aan musea maar nooit of te weinig "ervaren", buiten de muren van de boerderij kasteel en instellingen, om er een ruimte mee te creëren, natuurlijk en in directe verbinding met

om ons heen, om een meer levendige kennis van zijn omgeving te initiëren et vooral samenwerken, vitale krachten bundelen.


Voor meer info:  animatie@ecomuseeduviroin.be 

/ 060 39 96 24

bottom of page