EEN ECOMUSEUM... 

                    EEN TERRITORIUM.. 

         EEN GESCHIEDENIS.

Het Ecomuseum van de Viroin is gelegen in de mooie en indrukwekkende 16de eeuwse kasteelhoeve van Treignes, geclassificeerd als Waals erfgoed, en stelt zijn bezoekers en gebruikers voor het landelijk erfgoed van de Entre-Sambre-et-Meuse te (her)ontdekken en zodus ook het verleden van onze samenleving en haar evolutie van de 18e tot de 20e eeuw. 

Het museum is een illustratie van de technologische knowhow van dorpsgemeenschappen, maar ook een spiegel van culturele en sociale veranderingen die twee eeuwen lang de streek van Entre-Sambre-et-Meuse hebben overschreden. Door wetenschappelijk onderzoek, de valorisatie van een uitgebreide collectie (gereedschappen, meubilair, landbouwmachines, posters ...), evenementen, educatieve animaties, is het een ganse kennis en een hele geschiedenis die wordt overgedragen en meegedeeld. Verankerd in zijn tijd, werkt het Ecomuseum van de Viroin ook mee om het plattelandskarakter op heden beter te waarderen en om het begrip van ecologische transitie te verankeren.

Elke laatste zondag van de maand:

Klompen maken!

Praktische Info

OPENINGSTIJDEN

Heel het jaar behalve 01/01, 02/01, 23, 24, 25, 26, 30 & 31/12 

Week

09:00-12:00 & 13:00-17:00

WE + FD

10:30-18:00 (01/04 au 31/10)

13:30-17:00 (01/11-31/03)

Laatste ticket : 1 uur voor de sluiting

ADRES

Ecomuseum van de Viroin

Rue Eugène Defraire 63

5670 Treignes

T: +32 (0)60 39 96 24

[email protected]

TICKETS (duur van het bezoek : 1h)

- Volwassen 4 €

- Senior 3 €

- Student 3 €

- Kind (6+) 2 €

- MuseumPassMusse : 50 €

Toegang tot meer dan 100 musea

Verkrijgbaar bij de receptie van het museum of online

- Gratis de eerste zondag van de maand

Het museum is niet toegankelijk voor de PBM

Toegang door het combineren van de NMBS-lijn Charleroi-Sud / Couvin en de TEC 60/3-lijn

Parkeren bij de ingang van het museum

Dieren moeten worden aangelijnd

Onze tentoonstellingen

De permanente tentoonstelling stelt de voornaamste ambachtelijke beroepen voor die eertijds in de Entre-Sambre-et-Meuse streek beoefend werden: kistenmaker, zadelmaker, schoenmaker, smid, klompenmaker, enz. Animaties zijn voorzien voor kinderen (leerbewerking, workshop smeden, productie van brood, koorden en kaarsen, enz.) en voor volwassenen (begeleid bezoek van Treignes met de ontdekking van haar erfgoed, vervaardigen van klompen).

Een nieuwe tentoonstelling elk jaar

Klompen ! Een...

Populaire, legendarische, folkloristische,

artisanale, werkmans- en plattelandsgeschiedenis.

02/02/2020 - 31/08/2021

Op het kruispunt van de geschiedenis, de ambachten en folklore hebben klompen gedurende eeuwen de voeten van onze voorouders, boeren, arbeiders en mariniers geschoeid. Ze hebben dichters, vertellers, zangers en schilders als Breugel, Millet en Van Gogh geïnspireerd. Ze waren alomtegenwoordig in het volkse milieu van de 19e en begin 20ste eeuw en getuigen van een emancipatorisch werk en gevecht.

De dag van vandaag worden ze vooral met de folkloristische wereld geassocieerd; ze worden nog altijd gebruikt door ambachtslui en tuinders op zoek naar een vergeten comfort. Klompen die goed aangepast zijn aan de voeten van de dragers zijn licht, beschermend, ecologisch, hygiënisch, droog en warm. 

In het atelier van de klompenmaker

Kom binnen in de woning van de klompenmaker en versier zelf, in familieverband en op een traditionele manier een kleine houten klomp die je mee naar huis mag nemen.

+ 2€ p.p.

Geleid bezoek

5 € p.p.

Min. 10 pers. Of forfait 50 €

Demonstratie klompenmakerij inbegrepen

Demonstratie van de klompenmakerij

Elke laatste zondag van de maand om 16 uur (inbegrepen bij het museumticket)

Zij steunen ons...

0